How to BBQ

Je bent klaar om zomerse (of winterse) barbecues te organiseren? Maar eigenlijk heb je geen idee hoe je er precies aan moet beginnen? Geen zorgen, want Makro helpt je graag een handje. Lees hier hoe je te werk gaat per type barbecue: houtskool, gas of elektrisch.

Houtskoolbarbecue

De meest traditionele en meest gekende manier om te grillen, is op een houtskoolbarbecue. Met dit type krijg je die typische rokerige smaak in je vlees, vis en groenten. Bovendien kunnen je buren met jou meegenieten van een heerlijke barbecuegeur.
Wil je aan de slag gaan met een houtskoolbarbecue? In deze praktische handleiding staan alle stappen die je moet doorlopen: van veiligheidsmaatregelen nemen voor je begint tot je houtskoolbarbecue schoonmaken.

  • Belangrijke veiligheidsmaatregelen nemen
  • Plaats je houtskoolbarbecue altijd op een vlakke ondergrond en in een open ruimte. Dat betekent dat je dit type toestel niet onder een overdekt terras mag gebruiken en best niet op het gras zet.
  • Van zodra de barbecue aan staat, mag je deze geen moment alleen laten en absoluut niet verplaatsen.
  • Let extra goed op als er kinderen in de buurt zijn. Je voorziet best een perimeter waarin de kinderen niet mogen komen, zodat ze te allen tijde op veilige afstand blijven.
  • Voorzie altijd wat zand in de buurt. Daarmee kan je het vuur doven in geval van nood. Water is géén goed idee. Dat veroorzaakt enorm veel rook en kan bovendien loeiheet opspatten door de warme kolen.

 

  • Je houtskoolbarbecue aansteken
    •  Type brandstof: houtskool of briketten

Kies eerst je gewenste soort brandstof. Ga je voor houtskool of voor briketten? Houtskool brandt sneller dan briketten en behaalt ook hogere temperaturen. Kolen gaan wel sneller afkoelen, waardoor je regelmatig moet bijvullen. Met houtskool heb je ook wel asresten en daardoor een grotere opkuis achteraf. Briketten, gemaakt van geperst houtskool, warmen dan weer wat trager op, maar behouden wél veel langer een constante temperatuur. Bovendien geven houtskoolbriketten minder vlam als er vet indrupt. Dit type brandstof is ook geschikt om te hergebruiken, wat het meteen een vrij duurzame keuze maakt.

Nog duurzamer? Dan zijn kokosbriketten jouw ideale brandstof. Dit type briketten is gemaakt van geperste kokosnootschillen. Deze brandstof bereikt een veel hogere tempartuur en laat ook nog eens minder as na. Bovendien geven kokosbriketten nóg minder snel vlammen als er vet op drupt, waardoor je vlees niet in een vlammenzee terecht komt (want geef toe, zwartgeblakerd vlees is niet echt smakelijk).

Maximale brandtijd per type brandstof

Houtskool: Europees zachthout

Houtskool: Europees hardhout

Houtskool: tropisch hardhout

Houtskoolbriketten

Kokosbriketten

60 minuten

90 minuten

120- 150 minuten

180 minuten

200 minuten

    • Je barbecue aansteken

Om je BBQ in gang te krijgen moet je een aanmaakmiddel gebruiken. Chemische producten laat je best links liggen wegens hun enorme brandbaarheid. Aanmaakblokjes of houtkrullen zijn hier speciaal voor gemaakt en dus een pak veiliger. Tip: vermijd aanmaakblokjes met veel kerosine, want dat heeft een heel erg vieze geur.
Je kan je barbecue aansteken met of zonder starter.
BBQ aansteken zonder starter (45 minuten voor het grillen starten)
Leg onderin de kuip van je BBQ zo’n twee volle handen houtskool (of briketten) en leg daartussen enkele aanmaakblokjes of houtkrullen. Steek vervolgens de aanmaakblokjes aan. Om jezelf zeker niet te verbranden gebruik je best een lange lucifer. Beginnen de kolen of briketten asgrijs te kleuren en zijn de vlammen verdwenen? Dat is jouw teken dat je kan starten met grillen!
BBQ aansteken met starter (30 minuten voor het grillen starten)
Vul zo’n driekwart van de starter met houtskool of briketten. Op de bodem van je barbecuetoestel leg je een handvol aanmaakblokjes die je voor de veiligheid best aansteekt met een lange lucifer. Zet de starter boven de aanmaakblokjes van zodra deze branden. Na een halfuurtje zijn je kolen of briketten klaar. Leeg de starter in de kuip van je barbecue en verdeel de kolen met hittebestendig barbecuegereedschap.

  • Grillen op een houtskoolbarbecue

De meest gebruikte methode is direct grillen, waarbij je jouw gerechten rechtstreeks boven de kolen laat garen. Ideaal om grote stukken vlees dicht te schroeien, zoals rood vlees dat niet volledig mag worden gegaard. Ook perfect voor ieders favoriete barbecuevlees: worsten en hamburgers!

Wie graag gevogelte op zijn barbecue heeft, kiest best voor een toestel met deksel, zodat je indirect kan grillen. Hierbij gebruik je de barbecue eigenlijk als een soort van heteluchtoven, waardoor je jouw vlees langzaam laat garen en zo lekker sappig kan houden. Je verdeelt de kolen of briketten langs de buitenzijde van de kuip. Waar er geen kolen liggen plaats je een aluminium lekbakje, om druipend vet in op te vangen. Je kan dit eventueel vullen met water om rook te vermijden. Je barbecue laat je met gesloten deksel op temperatuur komen, maar ook tijdens het grillen van je eten hou je het deksel dicht. Zo sluit je de zuurstof af en vermijd je grote vlammen van je houtskool, die nefast zijn voor de smaak van je vlees.

Tijdens het grillen kan je het rooster én je borstel wat proper houden door een prop aluminiumfolie te gebruiken. Ook handig is om wat schijfjes citroen of limoen in de buurt te hebben, zo kan je ook de niet-oppervlakkige vuilresten weghalen. Tip: hou veilig als je het rooster tijdens het grillen kuist. Je bent best om een hittebestendige barbecuetang te gebruiken zodat je je niet verbrand.

  • Je houtskoolbarbecue doven

Sluit de ventilatiegaten van je barbecuetoestel en haal het grillrooster eraf (gebruik ovenwanten). Strooi vervolgens wat zand over de kolen of briketten, dek de kuip van je toestel af en laat een nachtje afkoelen.

Let op: soms lijkt het dat je kolen helemaal zijn afgekoeld, maar het kan heel goed zijn dat deze vanbinnen nog gloeien. Om zeker te zijn kan je er een paar doorboren met hittebestendige barbecue accessoires. Koos je voor briketten? Kijk dan zeker even of je ze nog kan hergebruiken. Het zou namelijk jammer zijn om brandstof die nog een ronde meekan zonder pardon de vuilbak in te kieperen.

  • Je houtskoolbarbecue schoonmaken

Hoewel je barbecuetoestel een nachtje moet rusten, reinig je het grillrooster best wel direct. Zo vermijd je dat viezigheid gaat aankoeken. Water en afwasmiddel helpen je hierbij al flink vooruit. Eventuele hardnekkige restjes kan je dan weer met een plukje staalwol of een speciale borstel verwijderen.

Geen tijd om je rooster de dag zelf aan te pakken? Smijt je barbecuerooster dan gewoon in het gras (al dan niet ingewikkeld in nat krantenpapier) en laat het een nachtje liggen. De dag nadien kan je de aangekoekte resten gewoonweg met wat keukenpapier verwijderen.

De volgende dag pak je de kuip aan. Nadat je de kolen hebt weggegooid, verwijder je eerst en vooral resterende etens- en asresten. Als je dat niet doet, krijg je gegarandeerd extra rookoverlast bij je volgende barbecue. Nadien reinig je de kuip met warm water, afwasmiddel en een zachte doek. Aangekoekte resten? Die verwijder je tevens met een stukje staalwol of een speciale borstel.

Tip: vermijd aangekoekte etensresten door je barbecuerooster op voorhand met citroen of limoen in te wrijven. Vlees gaat dan heel wat minder aan je rooster kleven, waardoor je natuurlijk ook minder opkuiswerk hebt.

Gasbarbecue

De gasbarbecue is ideaal voor de grill-meester die ook gebruiksgemak erg belangrijk vindt. Met dit type kan je snel starten met grillen en heb je bovendien ook heel wat minder opkuiswerk achteraf.
Volg deze praktische handleiding van begin tot eind en ontdek de stappen die je moet doorlopen als je met een gasbarbecue aan de slag wil gaan.

  • Belangrijke veiligheidsmaatregelen nemen
  • Controleer voor gebruik of er geen gaten zitten in de slangen van je toestel.
  • Open altijd het deksel vóór je de barbecue aansteekt. Zo vermijd je een gasophoping, die in het ergste geval tot een ontploffing kan leiden.
  • Ook al is dit toestel in se veilig hou je kinderen best uit de buurt van de barbecue. Hoewel er geen directe vlam is blijft het een hevige hittebron waaraan ze zich ernstig kunnen verbranden.

 

  • Je gasbarbecue aansteken

Zet het deksel van je toestel open en sluit de gasfles aan. Let op: gebruik zeker het juiste type gas. Gasbarbecues werken ofwel op butaan, ofwel op propaan. Van zodra je de fles hebt aangesloten draai je de kraan open. Steek vervolgens voorzichtig een eerste brander aan. Nadien volgt de rest, afhankelijk van het aantal branders dat je nodig hebt. Geduld is hier niet nodig! Binnen 10 minuten kan je namelijk al starten met grillen.

  • Grillen op een gasbarbecue

Wie zijn eten snel wil verorberen, kan direct grillen. Dit doe je door je eten rechtstreeks op het rooster boven de branders te leggen. Met een gasbarbecue werk je best met het deksel dicht, zodat de warmte niet kan ontsnappen. Dit type bereikt namelijk niet zo’n hoge temperaturen als de houtskoolbarbecue. Direct grillen is ideaal voor hamburgers, worsten, groentebrochettes en ook als je bijvoorbeeld een groot stuk vlees wilt dichtschroeien of grillen.

Let op: garen op een gasbarbecue gaat veel sneller dan op een houtskoolbarbecue. Direct grillen duurt slechts een tiental minuten. Langer laten garen kan resulteren in uitgedroogd vlees.

Als je aan de slag wil met indirect grillen dan komt er net iets meer bij kijken. In principe gebruik je de barbecue op dat moment zoals een heteluchtoven. Dat impliceert natuurlijk dat je wel wat geduld moet hebben voor je eten klaar is. Gemiddeld genomen duurt het zo’n 30 minuten voor je kan serveren. Bij indirect grillen creëer je warmtezones. Het aantal zones is afhankelijk van hoeveel branders er beschikbaar zijn:           

Cijfers bij standen staan voor de brander zelf. Dus “1 hoge stand | 2 uit” = “brander 1 op hoge stand aan | brander 2 uit”



2 branders: 1 hoge stand | 2 uit
3 branders: 1 hoge stand | 2 lage stand | 3 uit
4 branders: 1 hoge stand | 2 lage stand | 3 uit | 4 uit
5 branders: 1 hoge stand | 2 hoge stand | 3 lage stand | 4 uit | 5 uit
6 branders: 1 hoge stand | 2 hoge stand | 3 lage stand | 4 lage stand | 5 uit | 6 uit

Leg het eten op de zones waar de brander op een lage stand of zelfs uit staat. Zo laat je alles langzaam garen. Deze manier van grillen is zeker aan te raden om bijvoorbeeld gevogelte te bereiden.

Let op: je kan enkel indirect grillen als je over een gasbarbecue beschikt met minstens twee branders.



  • Je gasbarbecue doven

Na een geslaagde barbecue laat je het toestel best veilig achter. Een gasbarbecue doven is iets minder omslachtig dan bij een houtskoolbarbecue. Je hoeft enkel de toevoer van je gas af te sluiten en nadien de branders uit te draaien.

 

  • Je gasbarbecue schoonmaken

Verwijder eerst de grote brokken van het rooster. Doe nadien het deksel van je gasbarbecue dicht en zet hem 15 minuten op de hoogste stand. Op die manier kan je de overige etensresten heel gemakkelijk wegwrijven. Je barbecuerooster schoonmaken gaat nog vlotter met een speciale borstel. De binnenkant van het toestel poets je verder met lauwwarm water en een microvezeldoek.

Tip: haal eenmaal per jaar de branders uit je toestel als je het al eventjes niet meer hebt gebruikt. Even met een compressor uitblazen en klaar! Zo heb je in geen tijd stofresten en spinnenwebben verwijderd.

Elektrische barbecue

Snel opgewarmd, gebruiksvriendelijk en beschikbaar in zowat elk formaat. De elektrische barbecue is de oplossing voor wie geen of een kleine tuin heeft en toch wil barbecueën.
Van veiligheidsmaatregelen nemen voor je begint tot de barbecue schoonmaken, in deze praktische handleiding staan alle stappen die je moet volgen als je met een elektrische barbecue aan de slag gaat.

  • Belangrijke veiligheidsmaatregelen nemen

Of je nu een houtskoolbarbecue, gasbarbecue of elektrische barbecue gebruikt, elk type is een warmtebron waar je voorzichtig mee moet omspringen. Zorg ervoor dat je op een veilige manier kan beginnen met barbecueën.

  • Zet het toestel ver uit de buurt van water (bijvoorbeeld het zwembad).
  • Let erop dat de aanwezige kinderen zich niet kunnen verbranden. De romp van het toestel blijft altijd koel, maar het rooster is één groot verwarmingselement. Hoewel dit toestel veel veiliger is dan een houtskoolbarbecue blijft het uiteraard een warmtebron.
  • Je elektrische barbecue aansteken

Om je barbecue te starten hoef je enkel de stekker in het stopcontact te steken, het toestel aan te schakelen (indien er een schakelaar is) en de temperatuur in te stellen. Binnen de 10 minuten kan je al beginnen grillen. Tip: plak je kabel vast aan de grond zodat niemand erover kan struikelen. Als je bovendien de kabel ook nog rond een tafelpoot ‘lust’ zal je toestel niet van tafel worden getrokken als er dan tóch iemand struikelt.

  • Grillen op een elektrische barbecue

Het grillrooster van de elektrische barbecue is eigenlijk één groot warmte-element waarop je voornamelijk direct gaat grillen. Hierdoor is je eten lekker snel klaar en hoef je helemaal geen extra moeite te doen!

Wil je indirect grillen dan investeer je best in een verhoogd grillrooster met opvangbak. Let wel op dat je het deksel van je toestel nog kan sluiten. Indirect grillen zonder deksel is namelijk een onbegonnen taak.

  • Je elektrische barbecue doven

Een elektrische barbecue doven is heel eenvoudig. Ben je klaar met barbecueën? Schakel het toestel uit en haal de stekker uit het stopcontact.

  • Je elektrische barbecue schoonmaken

Dankzij het verwarmingselement wordt een groot deel van de vetten gewoon weggebrand, waardoor het poetswerk achteraf heel goed meevalt. Het rooster kan je na gebruik gewoon poetsen met een beetje water, afwasmiddel en een sponsje.

Verstuur deze lijst per e-mail

Sluiten